Troje Bosančića zajedno imaju preko 250 godina

Datum objave: 07.04.2017
Objavljeno u Novosti
DSC_09951

Bosančići, udaljeno desetak kilometara od Sitnice, se smatraju jednim od najstarijih sela u Gornjem Ratkovu, tu su se nalazili i u vrijeme kneza Ratka u 16. vijeku. Polovinom prošlog vijeka u selu je živjelo 17 domaćinstava, a nije bilo kuće u kojoj nije bilo ispod petoro čeljadi. Danas se samo iz jedne kuće puši iz dimnjaka. Njih troje baka Joka, sin Zdravko i unuk Ranko jedini su stanovnici Bosančića.

Dok mu je porodica u Banja Luci, Ranko se na očevom imanju bavi stokom i zemljom. Ovi vrijedni ljudi ne mare što su sami i što puno rade, ali im je teško što nemaju vode, a i put do sela je u lošem stanju. Rankov otac Zdravko, koji je rođen 1933. godine, kaže da je u selu nekad bilo života. Prisjetio se Todora Kljajića, kojeg je Gornje Ratkovo izabralo za seoskog odbornika u Ključu, i koji je zaslužan da je 1969. godine u selu izgrađena škola. Tada je u klupama bilo 85 đaka u dvije smjene, a prvi učitelji su bili Mihajilo Đukić i Ranko Kočić. U toj školi u novembru 1977. god. Zdravko se zaposlio kao podvornik. Poslednjih 11 godina rada pješice je išao na posao u Sitnicu gdje je nastavio raditi u školi. Danas je penzioner, pomalo pomaže sinu da održava imanje, a u slobodno vrijeme u svojoj radionici pravi suvenire za unuke. Male grablje i vile su predmeti koje izrađuje, ali tu se nađu i po neki opanci. Pravi ih od goveđe kože i špage. A da bi bili mekani i udobni, kaže treba ih potopiti u vareniku pa ih obuti da omekane i formiraju se prema nozi. Jedne takve je napravio Vladici Mačkiću koji kaže da će ih nositi i ljeti i zimi.

Sa sinom Zdravkom i unukom Rankom živi baka Joka koja je trenutno najstariji stanovnik opštine Ribnik. Rođena je 21.7.1914. godine. Ova starica, koja će u julu napuniti 103. godine, je poprilično zdrava. Prije nekoliko godina operisala je oko, sluh joj je oslabio, a jedini joj je problem što joj je koža suva i što ima kurije oko na nozi. Baka Joka nema problema ni sa senilnošću. Preživjela je tri rata. Nije imala ni 20 godna kad se udala. Rodila je šestoro djece. Danas ima 27 unučadi, 23 praunuka i 7 čukunuka. Kaže da joj je najteže bilo za vrijeme Drugog svjetskog rata. Muža su joj odveli u ropstvo u Njemačku, a ona ostala sama sa četvoro djece. Nije imala konja, pa je vodu i drva nosila na sebi. Najgore je bilo bez soli. U to vrijeme za metar soli moglo se uzeti 100 ovaca. Baka Joka priča da su tada koristili drvene kašike i zdjele. Nikad nije puno jela, ali je uvijek bila u pokretu.  Za doručak su jeli puru, a za večeru grah i kupus. Radilo se sve ručno. Nije imala ni opanaka da obuje, pa je bosa sve radila. Zime u ovom kraju znaju biti surove, snijeg napada i do metar i po.

Danas, još uvijek opomene Zdravka i Ranka šta trebaju uraditi. Sa štapom može da izađe napolje, a kako kaže stavi kokošije pero pod koljeno, klekne i prebriše pod u kuhinji. Nije u stanju da napravi hljeb, ali zato Zdravku kazuje kako da to uradi. Svako veče liježe sa molitvom Bogu da je uzme s nogu.

 

Tekst i fotografija

Vesna Kevac

Anketa

Da li ste zadovoljni uslugama koje pruža Dom zdravlja Ribnik

Loading ... Loading ...