Obilježen Dan 17. lake pješadijske brigade i ostalih ratnih jedinica

Datum objave: 05.06.2017
Objavljeno u Novosti
DSC_1350 (Custom)

Služenjem  parastosa u Crkvi Rođenja Presvete Bogorodice i polaganjem vijenaca na centralno spomen-obilježje poginulim borcima obilježen je 4. juni Dan  17. lake pješadijske brigade i ostalih ratnih jedinica sa područja opština Ključ i Ribnik. Vijenci su položeni i ispred panoa sa slikama poginulih boraca, koji je postavljen u holu zgrade opštine Ribnik.

Nemjerljiv je doprinos ove ratne jedinice u stvaranju Republike Srpske, istakao je Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović. „4. juna u Ključu je formirana 17. laka pješadijska brigada. Ona je u svom sastavu imala oko 2000 boraca koji su na ratištima od Kupresa, Jajca, Bihaća, Sarajeva dali svoj ogroman doprinos stvaranju Republike Srpske, svjesni činjenice šta znači sloboda, šta znači odbrana svog prostora, svojih života. Te 1992. godine imali smo samo jednu želju da ostanemo i opstanemo na ovim prostorima“, rekao je Savanović.

On je napomenuo da Vlada Republike Srpske u okviru svojih materijalnih mogućnosti pomaže i pomagaće ljude koji su izašli iz rata i porodice poginulih i ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca. „Moramo biti mnogo više okrenuti jedni drugima u smislu jedinstva, ekonomskog jačanja, jer samo tako možemo odbraniti prostor na kome živimo“, istakao je Savanović. On je precizirao da je kroz stambeni program riješeno stambeno pitanje 8.238 korisnika. „Radimo i na zapošljavanju djece poginulih boraca i ratnih vojnih invalida. Do sada smo zaposlili oko hiljadu i do kraja 2018. godine planiramo zaposliti i ostale, kojih takođe ima još oko hiljadu“, rekao je Savanović.

Predsjednik Opštinske boračke organizacije Ribnik, Slobodan Pejić je rekao da danas slavimo 25 godina od formiranja 17. Lake pješadijske brigade i ovaj datum je uzet kao dan obilježavanja svih ratnih jedinica sa prostora opština Ribnik i Ključ. „Sa ovih prostora u rat je krenulo oko 4 500 boraca od čega ih je 288 dalo svoj život za slobodu, a iz rata je izašlo 470 ratnih vojnih imvalida“, naglasio je Pejić.

Obilježavanju Dana 17. lake pješadijske brigade i ostalih ratnih jedinica u Ribniku prisustvovao je i Duško Miletić, predsjednik predsjedništva BORS-a, predstavnici 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka, predstavnici opštine Ribnik, porodice poginulih boraca, ratni vojni invalidi i demobilisani borci.

 

Tekst  Vesna Kevac

Fotografije  Vesna Kevac, Svetlana Elez

 

Anketa

Da li ste zadovoljni uslugama koje pruža Dom zdravlja Ribnik

Loading ... Loading ...