Dani rijeke Sane

Datum objave: 12.06.2017
Objavljeno u Novosti
DSC_1352 (Custom)

Simboličnim uzimanjem vode sa izvora rijeke Sane, počela je dvodnevna ekološko-turistička manifestacija Dani rijeke Sane, koja okuplja ljubitelje prirode sedam opština, kroz koje protiče rijeka Sana. Voda uzeta sa izvora, Eko-štafetom pod nazivom „Aqua Sana“, nosi se sve do ušća gdje se simbolički izlijeva uz poruku da voda na ušću bude čista kao i  na izvoru.

Ove godine vodu sa izvora rijeke Sane Eko-štafetom zahvatio je Goran Todorović, direktor Agencije za razvoj opštine Mrkonjić Grad. „Ovo za mene znači veliku čast, ali moram da napomenem da se mi, na žalost, Sane sjetimo samo u danima  kad je ova manifestacija, a Sana zaslužuje mnogo više pažnje, mnogo više promocije od strane opština kroz koje prolazi. Sana je za njih veliki turistički potencijal i treba da predstavlja pokretačku snagu za razvoj turizma“, rekao je Todorović.

Izvori rijeke Sane su u Donjoj Pecki, na granici opština Mrkonjić Grad i Ribnik. Za opštinu Ribnik Dani rijeke Sane je bitna manifestacija. „Ovom manifestacijom pokazujemo koliko je nama u Ribniku, a i u ostalim opštinama sanskog sliva, stalo do rijeke Sane. To ćemo raditi i  ubuduće, kada će pitka voda i čista životna sredina biti traženi. Sana je sigurno jedna od najljepših i najčistijih rijeka u regionu, a možda čak i u Evropi“, rekao je Radenko Banjac, Načelnik opštine Ribnik.

Sve učesnike manifestacije pozdravile si i učenice Ana Risović i Aleksandra Vračar svojim literaranim radovima na temu rijeka Sana.

Nakon opština Mrkonjić Grad i Ribnik, štafeta je nastavila put opština Ključ, Sanski Most, Oštra Luka, Prijedor do Novog Grada gdje se završavaju Dani rijeke Sane izlijevanjem izvorske vode na ušću u Unu.

Manifestacija Dani rijeke Sane pokrenuta je 2000. godine na inicijativu Misije OEBS-a u BiH, uz učešće opština Ribnik, Mrkonjić Grad, Ključ, Sanski Most, Oštra Luka, Prijedor i Novi Grad, a prvi put je održana 2001. godine. Redovno je održavana, osim 2014. zbog poplava.

 

Tekst Vesna Kevac

Fotografije Svjetlana Elez i Vesna Kevac

 

Anketa

Da li ste zadovoljni uslugama koje pruža Dom zdravlja Ribnik

Loading ... Loading ...