Ministri u posjeti Ribniku

Datum objave: 27.07.2017
Objavljeno u Novosti
DSC_1646

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS, Petar Đokić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite  RS, Milenko Savanović, ministar trgovine i turizma RS, Predrag Gluhaković i ministar porodice, omladine i sporta RS, Jasmina Davidović posjetili su danas opštinu Ribnik. Na sastanku u Ribniku bili su i predstavnici JPŠ „Šume Republike Srpske“, Risto Marić i Dragan Grabovac. Sa rukovodstvom opštine razgovarali su o aktuelnim pitanjima.

Načelnik opštine Ribnik Radenko Banjac rekao je da opština Ribnik ima  snažnu podršku ministara Vlade RS. „Na današnjem sastanku dobili smo podršku ministara Vlade RS da se pomogne opštini Ribnik što se tiče infrastrukture, a odnosi se na asfaltiranje jednog lokalnog puta, novih zapošljavalja, rješavanja problema oko A.D. Ribničanka koja je u stečaju, izgradnje sportskog stadiona u Donjoj Previji, pomoći oko izgradnje spomen obilježja u selu Crkveno i spomen sobe u Ribniku. Podršku smo dobili od Ministarstsva trgovine i turizma za formiranje regionalne turističke organizacije koja će obuhvatati opštine Mrkonjić Grad, Ribnik, Drinić, Istočni Drvar, Jezero i Šipovo“, rekao je Banjac.

Prioritet aktuelne lokalne vlasti opštine Ribnik je zapošljavanje. Banjac kaže da opština finansira prva tri mjeseca prevoz radnica koje rade u Bemi u Mrkonjić Gradu. Očekuje se realizacija projekta srpsko-češke firme koja pravi eterična ulja gdje im je opština Ribnik obezbijedila prostor. „Probna proizvodnja će krenuti krajem avgusta i radiće do polovine novembra. Ti proizvodi se potom šalju u Češku gdje je Češka razvojna agencija odobrila projekat „Bio Rastoka“. Ukoliko rezultati budu pozitivni očekujemo ulaganja preko milion evra i direktno zapošljavanje deset radnika dok  indirektno može se zaposliti i preko 150“, naglasio je Banjac.

Ministar Đokić je rekao da opština Ribnik ima potrebu da razvija intenzivniju saradnju sa Vladom Republike Srpske i njenim institucijama. „Danas smo ovdje u Ribniku s ciljem da podržimo dosadašnje aktivnosti i da razvijemo nove koje će u narednom periodu biti od koristi za dalji razvoj i uspješniji život ove lokalne zajednice.“ Đokić je nagalasio da su ragovarali o mogućnosti direktne podrške za sektor drvo-prerađivačke industrije koja se na ovom području razvija iz godine u godinu. Radi se o  dijelu podrške daljoj finalizaciji proizvodnje i prelasku u više faze prerade koristeći jednim dijelom sredstva Ministrstva industrije, energetike i rudarstva. Ova podrška se odnosi na privredna društva koja će se upustiti u takvu aktivnost. „Mislim da će to biti značajno sa stanovišta povećanja obima proizvodnje, povećanja vrijednosti proizvoda i povećanja izvoza, a sve u funkciji novog zapošljavanja“, rekao je Đokić. Ministar Đokić je dodao da su podržali izgradnju i rekonstrukciju nekih lokalnih puteva gdje će se i JPŠ „Šume Republike Srpske“ uključiti. Podršku je dobila i aktivost da se do kraja ove godine osmisli jedan novi projekat, privredno sportska i turistička manifestacija, koja će u Ribniku privući značajan broj gostiju, ali i onih koji bi mogli da budu usmjereni u ovo područje kako bi razvijali određene vidove privredne saradnje sa postojećim ovdašnjim potencijalom.

 

Tekst i fotografije

Vesna Kevac

Anketa

Da li ste zadovoljni uslugama koje pruža Dom zdravlja Ribnik

Loading ... Loading ...