Министри у посјети Рибнику

Датум објаве: 27.07.2017
Objavljeno u Новости
DSC_1646

Министар индустрије, енергетике и рударства РС, Петар Ђокић, министар рада и борачко-инвалидске заштите  РС, Миленко Савановић, министар трговине и туризма РС, Предраг Глухаковић и министaр породице, омладине и спорта РС, Јасмина Давидовић посјетили су данас општину Рибник. На састанку у Рибнику били су и представници ЈПШ „Шуме Републике Српске“, Ристо Марић и Драган Грабовац. Са руководством општине разговарали су о актуелним питањима.

Начелник општине Рибник Раденко Бањац рекао је да општина Рибник има  снажну подршку министара Владе РС. „На данашњем састанку добили смо подршку министара Владе РС да се помогне општини Рибник што се тиче инфраструктуре, а односи се на асфалтирање једног локалног пута, нових запошљаваља, рјешавања проблема око А.Д. Рибничанка која је у стечају, изградње спортског стадиона у Доњој Превији, помоћи око изградње спомен обиљежја у селу Црквено и спомен собе у Рибнику. Подршку смо добили од Министарстсва трговине и туризма за формирање регионалне туристичке организације која ће обухватати општине Мркоњић Град, Рибник, Дринић, Источни Дрвар, Језеро и Шипово“, рекао је Бањац.

Приоритет актуелне локалне власти општине Рибник је запошљавање. Бањац каже да општина финансира прва три мјесеца превоз радница које раде у Беми у Мркоњић Граду. Очекује се реализација пројекта српско-чешке фирме која прави етерична уља гдје им је општина Рибник обезбиједила простор. „Пробна производња ће кренути крајем августа и радиће до половине новембра. Ти производи се потом шаљу у Чешку гдје је Чешка развојна агенција одобрила пројекат „Био Растока“. Уколико резултати буду позитивни очекујемо улагања преко милион евра и директно запошљавање десет радника док  индиректно може се запослити и преко 150“, нагласио је Бањац.

Министар Ђокић је рекао да општина Рибник има потребу да развија интензивнију сарадњу са Владом Републике Српске и њеним институцијама. „Данас смо овдје у Рибнику с циљем да подржимо досадашње активности и да развијемо нове које ће у наредном периоду бити од користи за даљи развој и успјешнији живот ове локалне заједнице.“ Ђокић је нагаласио да су раговарали о могућности директне подршке за сектор дрво-прерађивачке индустрије која се на овом подручју развија из године у годину. Ради се о  дијелу подршке даљој финализацији производње и преласку у више фазе прераде користећи једним дијелом средства Министрства индустрије, енергетике и рударства. Ова подршка се односи на привредна друштва која ће се упустити у такву активност. „Мислим да ће то бити значајно са становишта повећања обима производње, повећања вриједности производа и повећања извоза, а све у функцији новог запошљавања“, рекао је Ђокић. Министар Ђокић је додао да су подржали изградњу и реконструкцију неких локалних путева гдје ће се и ЈПШ „Шуме Републике Српске“ укључити. Подршку је добила и активост да се до краја ове године осмисли један нови пројекат, привредно спортска и туристичка манифестација, која ће у Рибнику привући значајан број гостију, али и оних који би могли да буду усмјерени у ово подручје како би развијали одређене видове привредне сарадње са постојећим овдашњим потенцијалом.

 

Текст и фотографије

Весна Кевац

Анкета

Да ли сте задовољни услугама које пружа Дом здравља Рибник

Loading ... Loading ...