Opština Ribnik proslavila dan i krsnu slavu opštine

Datum objave: 28.09.2017
Objavljeno u Novosti
DSC_1481 (Custom)

Stari zapisi  govore da je Ribnik dobio ime po bogatstvu ribe u rijeci Ribnik. Opština Ribnik je postala kao opštine još davne 1918.godine u Kraljevini Jugoslaviji i bila je dio Vrbaske banovine. Status opštine u različitim administartivnim varijantama Ribnik je imao sve do 1962. godine kada je zbog racionalizacije ondašnje Republike BiH prostor opštine Ribnik, zajedno sa Sanicom, pripojen opštini Ključ. Ovo je imalo za posljedicu usporavanje ekonomskog i agraranog razvoja opštine Ribnik. Potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine rukovodstvo Republike Srpske preimenovalo je ove prostore i formiralo zasebnu opštinu pod nazivom Srpski Ključ. To je današnja opština Ribnik koja staro ime Ribnik ponovo nosi od 2001.god. Voljom ribničana od 2001.godine 21.septembar, Mala Gospojina se slavi kao Krsna slava i Dan opštine.

U Crkvi Rođenja Presvete Bogorodice, na Malu gospojinu 21. septembra,  sveštenici ribničkog kraja služili su Svetu liturgiju. Na centralnom spomen obilježju i ispred panoa sa slikama poginulih boraca u zgradi opštine delegacije su položile vijence.

Održana je i svečana sjednica Skupštine opštine Ribnik na čijem početku je sve prisutne pozdravio Duško Dakić, predsjednik lokalnog parlamenta. On je podsjetio na dosadašnji razvoj ove lokalne zajednice ali i prisjetio se i onih koji su zaslužni za današnjicu. „U proteklom otadžbinskom ratu podnijeli smo veliku žrtvu: 272 poginula borca, 16 nestalih, 816 ranjenih“, rekao je Dakić. U svom govoru osvrnuo se i na događaje koji su uslijedili nakon formiranja opštine na ovim prostorima. „Opština Ribnik se razvijala nekom svojom dinamikom, onako kako su to dozvoljavali društveno-politički i ekonomski odnosi. Neophodno je spomenuti punu podršku Vlade Republike Srpske, u svim kapitalnim projektima koji su rađeni na području naše opštine. A mi u opštini Ribnik radili smo na podizanju kvaliteta života kao i na razvoju lokalne zajednice, kako bi ona postala ono što danas jeste pristojna i lijepa sredina za život. Danas je opština Ribnik otvorena sredina za saradnju sa svim potencijalnim investitorima koji žele investirati da na području naše lokalne zajednice i naj način daju podsticaj lokalnom privrednom razvoju“, rekao je Dakić.

Na svečanoj sjednici prisutne je pozdravio i Radenko Banjac, načelnik opštine Ribnik. „Ja sam ponosan što se nalazim na čelu jednog tima kome je dato povjerenje da vodi opštinu u narednom periodu. To predstavlja privilegiju ali i teret, i tu nam je potrebna vaša pomoć“, rekao je Banjac i podjsetio šta je urađeno za proteklih 10 mjeseci na području opštine Ribnik. Subvencioniran je tromjesečni prevoz radnica gdje je oko 60 žena išlo na probni rad u fabriku obuće „Bema“ područna jedinica u Mrkonjić Gradu,  projekat Bio Rastoka je inicijativa firme iz Trstenika iz Srbije, čiji su partneri u Češkoj koja planira u Rastoci proizvodnju eteričnih ulja i gdje će se zaposliti 10 radnika, izvršena je sanacija krova stare škole u Crkvenu, izgrađen je most u Sredicama, završen je tender za završetak zgrade mjesne zajednice Crkvina, određena je lokacija za izgradnju vatrogasnog doma, izvršena je  dogradnja rasvjete u Gornjem Ribniku i na području cijele opštine zamijenjene su sijalice, raspisan je tender za izgradnju oko 5 kilometra lokalnih puteva, preko 100.000,00 KM biće uloženo u izgradnju vodovoda na Manjači, u planu je uređenje prostora oko administartivnog centra u okviru kojeg će biti  izgradnja spomen soba, izgradnja stadiona u Donjoj Previji, projekti su koje je nabrojao Banjac. „Za sve projekte koje sam nabrojao novac je obezbijeđen u budžetu i ovo će sigurno biti urađeno“, potvrdio je Banjac.

Zaslužnim građanima uručene su nagrade i priznanja. Povelja počasnog građanina opštine Ribnik za istaknuti humanitarni rad i promociju opštine Ribnik dodijeljena je Gemi Isabel Araujo Martinez iz Sevilje (Španija). Plaketa opštine Ribnik za ostvareni doprinos razvoju opštine u svim oblastima društveno političkog života uručena je Stevanu Jovičiću. Zahvalnice za ostvarene rezultate i uspjeh u školi i novčane nagrade od po 300 KM dodijeljene su učenicima Nikolini Risović, Mariji Moravac, Stani Malešević i Veselki Đukić.

Nakon svečane sjednice Nikola Emberg, zamjenik predsjednika opštine Temerin iz Srbije i Radenko Banjac, načelnik opštine Ribnik svečano su potpisali Sporazum o bratimljenju opština Temerin i Ribnik.

Obilježavanje Dana i Krsne slave opštine Ribnik nastavljeno je uz kulturno umjetnički program kod Crkve Rođenja Presvete Bogorodice gdje je druženje nastavljeno uz trpezu ljubavi.

U restoranu Dado u Gornjem Ribniku održano je klupsko prvenstvo Šahovskog kluba „Ribnik“. Od 10 učesnika najbolji je bio Nedeljko Kljajić sa osvojeknih 8 bodova. Drugo mjesto je zauzeo Nikola Stojaković sa 7,5 bodova dok je treći bio Goran Kevac sa 6,5 bodova.

 

Tekst Vesna Kevac

Fotografije Svjetlana Elez

Anketa

Da li ste zadovoljni uslugama koje pruža Dom zdravlja Ribnik

Loading ... Loading ...