Општина Рибник прославила дан и крсну славу општине

Датум објаве: 28.09.2017
Objavljeno u Новости
DSC_1481 (Custom)

Стари записи  говоре да је Рибник добио име по богатству рибе у ријеци Рибник. Општина Рибник је постала као општине још давне 1918.године у Краљевини Југославији и била је дио Врбаске бановине. Статус општине у различитим администартивним варијантама Рибник је имао све до 1962. године када је због рационализације ондашње Републике БиХ простор општине Рибник, заједно са Саницом, припојен општини Кључ. Ово је имало за посљедицу успоравање економског и аграраног развоја општине Рибник. Потписивањем Дејтонског мировног споразума 1995. године руководство Републике Српске преименовало је ове просторе и формирало засебну општину под називом Српски Кључ. То је данашња општина Рибник која старо име Рибник поново носи од 2001.год. Вољом рибничана од 2001.године 21.септембар, Мала Госпојина се слави као Крсна слава и Дан општине.

У Цркви Рођења Пресвете Богородице, на Малу госпојину 21. септембра,  свештеници рибничког краја служили су Свету литургију. На централном спомен обиљежју и испред паноа са сликама погинулих бораца у згради општине делегације су положиле вијенце.

Одржана је и свечана сједница Скупштине општине Рибник на чијем почетку је све присутне поздравио Душко Дакић, предсједник локалног парламента. Он је подсјетио на досадашњи развој ове локалне заједнице али и присјетио се и оних који су заслужни за данашњицу. „У протеклом отаџбинском рату поднијели смо велику жртву: 272 погинула борца, 16 несталих, 816 рањених“, рекао је Дакић. У свом говору осврнуо се и на догађаје који су услиједили након формирања општине на овим просторима. „Општина Рибник се развијала неком својом динамиком, онако како су то дозвољавали друштвено-политички и економски односи. Неопходно је споменути пуну подршку Владе Републике Српске, у свим капиталним пројектима који су рађени на подручју наше општине. А ми у општини Рибник радили смо на подизању квалитета живота као и на развоју локалне заједнице, како би она постала оно што данас јесте пристојна и лијепа средина за живот. Данас је општина Рибник отворена средина за сарадњу са свим потенцијалним инвеститорима који желе инвестирати да на подручју наше локалне заједнице и нај начин дају подстицај локалном привредном развоју“, рекао је Дакић.

На свечаној сједници присутне је поздравио и Раденко Бањац, начелник општине Рибник. „Ја сам поносан што се налазим на челу једног тима коме је дато повјерење да води општину у наредном периоду. То представља привилегију али и терет, и ту нам је потребна ваша помоћ“, рекао је Бањац и подјсетио шта је урађено за протеклих 10 мјесеци на подручју општине Рибник. Субвенциониран је тромјесечни превоз радница гдје је око 60 жена ишло на пробни рад у фабрику обуће „Бема“ подручна јединица у Мркоњић Граду,  пројекат Био Растока је иницијатива фирме из Трстеника из Србије, чији су партнери у Чешкој која планира у Растоци производњу етеричних уља и гдје ће се запослити 10 радника, извршена је санација крова старе школе у Црквену, изграђен је мост у Средицама, завршен је тендер за завршетак зграде мјесне заједнице Црквина, одређена је локација за изградњу ватрогасног дома, извршена је  доградња расвјете у Горњем Рибнику и на подручју цијеле општине замијењене су сијалице, расписан је тендер за изградњу око 5 километра локалних путева, преко 100.000,00 КМ биће уложено у изградњу водовода на Мањачи, у плану је уређење простора око администартивног центра у оквиру којег ће бити  изградња спомен соба, изградња стадиона у Доњој Превији, пројекти су које је набројао Бањац. „За све пројекте које сам набројао новац је обезбијеђен у буџету и ово ће сигурно бити урађено“, потврдио је Бањац.

Заслужним грађанима уручене су награде и признања. Повеља почасног грађанина општине Рибник за истакнути хуманитарни рад и промоцију општине Рибник додијељена је Gemi Isabel Araujo Martinez из Севиље (Шпанија). Плакета општине Рибник за остварени допринос развоју општине у свим областима друштвено политичког живота уручена је Стевану Јовичићу. Захвалнице за остварене резултате и успјех у школи и новчане награде од по 300 КМ додијељене су ученицима Николини Рисовић, Марији Моравац, Стани Малешевић и Веселки Ђукић.

Након свечане сједнице Никола Емберг, замјеник предсједника општине Темерин из Србије и Раденко Бањац, начелник општине Рибник свечано су потписали Споразум о братимљењу општина Темерин и Рибник.

Обиљежавање Дана и Крсне славе општине Рибник настављено је уз културно умјетнички програм код Цркве Рођења Пресвете Богородице гдје је дружење настављено уз трпезу љубави.

У ресторану Дадо у Горњем Рибнику одржано је клупско првенство Шаховског клуба „Рибник“. Од 10 учесника најбољи је био Недељко Кљајић са освојекних 8 бодова. Друго мјесто је заузео Никола Стојаковић са 7,5 бодова док је трећи био Горан Кевац са 6,5 бодова.

 

Текст Весна Кевац

Фотографије Свјетлана Елез

Анкета

Да ли сте задовољни услугама које пружа Дом здравља Рибник

Loading ... Loading ...