Investicije 2008

Asfaltiranje na užem području Previje

Plan od 12.093 metra asfaltiranja lokalnih puteva u opštini Ribnik se uspješno realizuje. Nakon asfaltiranja i rekonstrukcije nekoliko putnih pravaca i školskog igrališta u Vrbljanima, izvođač radova Mrkonjić putevi iz Mrkonjić Grada sa mašinama je prešao na područje užeg centra Previje koja je najmnogoljudnija mjesna zajednica opštine Ribnik. U toku su radovi na asfaltiranju sedam ulica dužine od 150 pa do 992 metra. Pored toga asfaltirano je i igralište Područne škole Rastoka, OŠ Nikola Mačkić. Vrijednost ovih radova je oko 620.000 maraka.

Pored asfaltiranja oko 12 kilometara, urađena je i rekonstrukcija oko 5 km lokalnih puteva u opštini Ribnik za se Opština Ribnik kreditno zadužila kod Investiciono-razvojne banke RS-a sa 1.500.000 KM.

Asfaltiranje lokalnih puteva u Vrbljanima

U Mjesnoj zajednici Vrbljani je asfaltirano nekoliko dionica. Na dionici Zelići-Ćukovi asfaltirano je 500 metara dok je od Ćukova prema Karaćima asflatirano 150 metara. Pored toga asfaltirano je i igralište ispred područne škole, OŠ Desanka Maksimović dimenzija 30×15 metara kao i prilazi školi i crkvi u dužini od 200 metara. U Gornjim Vrbljanima, na Delibrdu je asfaltirano 100 metara. Izvršena je sanacija makadamskog puta Strajinići-Ninkovići, puta prema Babićima kao i sanacija asfaltnog puta Jelići-Delibrdo. Sve ove radove izvodi preduzeće Mrkonjić putevi iz Mrkonić Grada a finansiraju se iz opštinskog buždeta i njihova vrijednost je 198.672,00 maraka. Paralelno sa ovim radovima, a prema potpisanim ugovorom sa izvođačem radova nastavilo se sa asaltiranjem lokalnih puteva i u ostalim mjesnim zajednicama ribničke opštine na 13 novih lokacija. Za realizaciju ovog projekta opština Ribnik će se kreditno zadužiti kod Investiciono razvojne banke sa kreditom od 1.500.000 maraka. Na ovaj način, u poslednje četiri godine, ukupno je asfaltirano 34,2 kilometra puteva.

Asfalt kroz Čuture

Asfaltiranje puta u dužini od 980 metara urađen je s 3,5 metara kolovozne trake i sa po 50 cm bankina. Radove je uspješno izvelo preduzeće Mrkonjić putevi čija vrijednost je 165.000 maraka od čega je, u okviru projekta rješavanja ifrastrukturnih problema u izbjegličkim naseljima, Ministrastvo za izbjegla i raseljena lica RS-a učestvovalo sa 50.000 KM a ostalih 115.000 maraka je obezbijeđeno iz budžeta opštine Ribnik.

Počela izgradnja temelja srednje škole u Ribniku

Uz objekat Osnovne škole „Desanka Maksimović“ u Gornjem Ribniku počeli su radovi na izgradnji temelja zgrade Srednjoškolskog centra „Lazar Đukić“. Radove na izgradnji temelja izvodi Banjalučko preduzeće Progres gradnja a za ovu namjenu opština će iz budžeta izdvojiti 86.000 maraka.– Ovaj objekat je isključivo namijenjen srednjoj školi a imaće šest učionica, tri kabineta odnosno radionice , zbornicu dvije kancelarije, mokre čvorove i što je najvažnije poseban ulaz. Izgradnja kompletnog objekta srednje škole košta oko 620.000 maraka .

Izgradnja mosta na rijeci Ribnik

Stari drveni most u Blagojevićima kod Tropikovog ribnjaka, na rijeci Ribnik, napravljen je davne 1968.godine. U proteklim vremenima, zbog dotrajalosti, je neokliko puta popravljan. Međutim, nakon četrdeset godina postojanja ni popravke ne pomažu. . Most dužine 21,5 i širine 3,5 metara sa pješačkim stazama sa obje strane omogućava povezivanje oko pedesetak domaćinstava Miljevca, Blagojevića, Smiljanića i Šolića koje žive sa obje strane mosta. Radove u vrijednosti 124.000 maraka izvodi preduzeće „Izgradnja“ iz Gradiške. Pored opštinskog buždeta u finansiranju ovog projekta učestvuje i Ministrastvo šumarstva, poljoprivrede i vodoprivrede u Vladi RS-a, kroz program ruralnog razvoja, sa 40.000 maraka i Tropik Ribarstvo iz Banja Luke sa 15.000 maraka.

Počela izgradnja upravne zgrade Š.G. Ribnik

U užem administrativnom centru opštine, u Gornjem Ribnik, radovi na izgradnji upravne zgrade ŠG Ribnik teku po planu. Ukupna investicija je oko 800.000 maraka, a radove izvodi preduzeće DOO „Arhing“ iz Srbca koji ovaj posao treba da završi do početka avgusta. nova zgrada imati tri etaže: suteren, prizemlje i jedan sprat i sve ukupno će imati 800 m2 korisnog kancelarijskog prostora u koji će se moći smjestiti sve službe šumarije. Od povratka na ove prostore administrativni radnici šumarije rade u neuslovnim prostorijama motela Šumska Bajka na Vučijoj Poljani, udaljenom oko petnaestak kilometara od administrativnog centra opštine. Izgradnjom ove zgrade biće bliže bankama, imaće bolje usluge fiksne i mobilne telefonije, kao i interneta. Isto takođe uštedićemo na prevozu radnika. Poslije iseljenja iz motela na Vučijoj Poljani, ovaj objekat adaptirati i koristiće se u svrhe ugostiteljstva i lovnog turizma.

Rekonstrukcija niskonaponske mreže u Ribniku

Završeni su radovi na rekonstrukciji niskonaponske mreže u Gornjem Ribniku i Velijama. Zajedničkim snagama zaposlenih Radne jedinice elektro-distribucije Mrkonjić Grad i njihove ribničke poslovnice postavljeno je 45 novih betonskih stubova sa pratećom opremom i ugrađeno 1500 metara odgovarajućeg kabla. na ovaj će biti omogućeno bolje snabdijevanje električnom energijom ovog dijela opštine. Pušten je pod napon 20 kW dalekovod Rastoka-Gornji Ribnik. U Gornjem Ribniku, koji je i administrativni centar opštine, počeli su radovi na rekonstrukciji rasklopne trafo-stanice u koju je ugrađena savremena oprema.

U Ribniku počela gradnja zgrade za RVI i PPB.

U okviru programa trajnog stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije koji provodi Vlada Republike Srpske u saradnji sa opštinama, u centru Ribnika počela je izgradnja zgrade sa šest jednosobnih stanova. Opština Ribnik je za realizaciju ovog projekta obezbijedila urbanu lokaciju, projekat, prilazni put i obezbijedila priključke za infrastrukturu. Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite provelo tenderski postupaki odabira najpovoljnijeg ponuđača. Tako je „Progres Gradnja d.o.o.“ iz Laktaša u novembru ove godine, uz tehnički nadzor, uvedena u posao Budući korisnici, koji će biti odabrani javnim konkursom, će početkom iduće godine primiti ključeve novoizgrađenih stambenih jedinica.

Izgradnja vodovoda u selu Marčete

Selo Marčete se nalazi na granici opština Ribnik i Mrkonjić Grad na putu Mrkonjić grad Ključ. U njemu živi pedesetak porodica većinom penzionera. Podneblje je pogodno za bavljenje stočarstvom pa se mještani dodatno bave i prizvodnjom mlijeka pa imaju i bogat stočni fond. Najveći problem im je snabdijevanje pitkom vodom. U saradnji opština Mrkonjić Grad i Ribnik, ribničko preduzeće „Sana Kop“ d.o.o. privodi kraju izgradnju vodovoda kroz selo Marčete u dužini od oko 2.700 metara za šta je iz ribničkog opštinskog budžeta izdvojeno oko 122.000 maraka. Ovim projektom se predviđa izgradnja nastavka magistralnog vodovoda sa teritorije opštine Mrkonjić Grad na teritoriju opštine Ribnik. Za igradnju ovog vodovoda skupština opštine Mrkonjić Grad je dala saglasnost za ovu investiciju. Opština Ribnik finansira izgradnju primarnog vodovoda dok će stanovništvo obezbijediti sekundarnu mrežu. Po završetku izgradnje vodovod će biti predat na upravljanje i gazdovanje komunalnom preduzeću iz Mrkonjić Grada.

Stipendije za sve studente

U sali Skupštine opštine, načelnik Ribnika Neđo Stojaković i predsjednica opštinskogg parlamenta Drena Đukić, priredili su prijem za ribničke studente koji su, ovom prilikom, potpisali ugovor o stipendiranju za 2008. godinu. Za ove namjene u budžetu su planiarana sredsta u iznosu od 47.000 maraka koja će biti raspoređena za 47 studenata čija stipendija će iznositi 100 maraka.

Anketa

Da li ste zadovoljni uslugama koje pruža Dom zdravlja Ribnik

Loading ... Loading ...