News

04 June, 2022.

Obilježen Dan 17.lake pješadijske brigade i ostalih ratnih jedinica

U  Ribniku je danas,  na dan posvećen Svetom Jovanu Vladimiru,  obilježeno jubilarnih 30 godina od formiranja 17. lake pješadijske brigade i ostalih ratnih jedinica sa područja opština Ključ i Ribnik.

Obilježavanje Dana brigade počelo je Svetom Liturgijom koju je služililo više  sveštenika u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Gornjem Ribniku, gdje je održan i pomen svim poginulim borcima proteklog odbrambeno otadžbinskog rata.

 

Predstavnici Trećeg (Republika Srpska) pješadijskog puka, Boračke organizacije Republike Srpske, Gradske boračke organizacije Prijedora, Opštinske uprave  Ribnik i Opštinske boračke organizacije Ribnik položili su vijence na centralnom spomen obilježju i u Spomen sobi.

Na Trgu 9. januar prisutnima se obratio  Marinko Stojanović, predsjednik OBO Ribnik koji je podsjetio na ratni put ove brigade ističući  da je sa ovih prostora u rat krenulo oko 4500 boraca, od čega ih je 288 dalo svoj život za slobodu, a preko 800 boraca je ranjeno.

Potom je uslijedilo obraćanje Duška  Dakića, presjednika Skupštine opštine Ribnik koji je čestitajući Dan brigade  podsjetio na obavezu da čuvamo sjećanje „na naše očeve i braću i sve naše prijatelje koji su bili pripadnici brigade, i koji su svoje živote dali da bi smo mi danas živjeli u miru i slobodi“.

Dan 17.lake pješadijske brigade čestitao je i novoizabrani predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić, koji je ukazao na potrebu da se  poboljša položaj boračkih kategorija, te Velimir Kevac, jedan od bivših komandanata 17. lake pješadijske brigade, koji se prisjetio vremena kad je on komandovao jediniciom.

U kulturno- umjetničkom dijelu programa učestvovali su Dušan Sladojević koji je održao istorijski čas i profesor teologije Predrag Vujić sa prigodnom, rodoljubljem i Bogoljubljem, nadahnutom besjedom, a svojom pjesmom ovu svečanost upotpunile su  Milana Vrtunić iz Ribnika i sestre Mara, Stojana i Jovana Bjelić iz Sitnice.

Share: