Новости

22 септембар, 2023.

Општина Рибник прославила Дан и Крсну славу општине

Низом свечаности општина Рибник је прославила Дан и Крсну славу општине-Малу Госпојину. Уочи Мале Госпојине, начелник општине Небојша Караћ и предсједник Скупштине општине Душко Дакић су свечаним пресјецањем врпце отворили  Центар за културу, у којем је након тога  одржана  свечана академија којој су  поред великог број Рибничана, присуствовали и гости из сусједних општина, Републике Српске и Републике Србије. Присутнима се обратио Начелник општине који је у свом говору подсјетио да је Центар за културу настао реновирањем и адаптирањем објекта познатог као „Рибничанка“.  Велика сала Центра за културу у функцији  је за  различите културне догађаје, а поред тога објекат посједује канцеларијске и друге пратеће просторије. У своме обраћању  начелник општине је подсјетио на развојни пут општине Рибник, те  се захвалио свима који су својим радом и залагањем допринијели том развоју.

Централни дио свечане академије је била додјела општинских награда и признања. Повеља општине Рибник додијељена је др Николи Бањцу  за допринос развоју општине и дјела од општег значаја и интереса за општину Рибник, те предузећу  д.о.о. „Шилнг“ Рибник за остварене резултате у привреди. Захвалница за медијску промоцију општине Рибник додијељена је новинару Бранки Кукаљ, а захвалница  за допринос  промоцији и култури општине  Рибник предсједници КУД „Рибник“ Марији Митровић. КУД „Петар Кочић „ Мркоњић Град -секција Рибник добитник је захвалнице за допринос очувању и промоцији културног насљеђа и традиције, а за допринос очувању и афирмацији културног наслијеђа Змијања и његовање традиције завичаја захвалница је додијељена  проф. георафије и етнологије Владимиру Ђукановићу.

За остварене резултате и успјех у школовању захвалницу и новчану награду у износу од 500 КМ добили су ученици генерације Симона Стојановић- ЈУ Средњошколски центар “Лазар Ђукић” Рибник, Марија Руњић- ЈУ Основна школа “Десанка Максимовић” Рибник, Софија Врачар-  ЈУ Основна школа “Никола Мачкић“ Превија и Марија Трубић- ЈУ Основна школа “Петар Кочић” Ситница.

Током академије емитован је филм „Рибник некад и сад“, а у  културно умјетничком дијелу програма учествовао је академски ансамбл из Бања Луке.

На  Малу Госпојину 21. септембра  на Централном спомен обиљежју у Рибнику  служен је помен погунулим борцима, а многобројне делегације су положиле вијенце. Потом је у цркви Рођење Пресвете Богородице у Горњем Рибнику, која Малу Госпојину прославља као храмовну славу, служена света литугија у току које је извршен обред ломљења славског колача.

Подели: