Новости

08 август, 2024.

Демант навода из Саопштења за јавност Начелника општине Рибник

Број: 02-950-4-1/24

Датум :08.08.2024. године

 

На основу члана 88. Закона о локалној самоуправи („Службени гласник Републике Српске“ 97/16, 36/19 и 61/21) и члана 94. Статута Општине Рибник („Службени гласник Општине Рибник“ број 5/17), предсједник Скупштине Општине Рибник, износи:

 

Демант

навода из Саопштења за јавност Начелника општине Рибник

 

У циљу истинитог извјештавања и информисања грађана приморан сам реаговати на непринципијелно, нетачно и правно неутемељено  саопштење за јавност бр: 01-950-4/24 од 01.08. 2024. године које је упутио Начелник општине Рибник Небојша Караћ.

Као што је познато у саопшењу за јавност које се односи на исељавање просторија Републичке управе за геодетске и  имовинско правне послове, подручна јединица Рибник из Горњег Рибника односно промјену сједишта канцеларије из Горњег Рибника у Превију, начелник општине Небојша Караћ позивајући се на Одлуку о условима и начину додјеле и закуп пословних просторија, станова, зграда и друштвених домова и других непокретности у својини Општине Рибник ( „Службени гласник општине Рибник“ бр 8/19) је на крајње неискрен начин грубо  дезинформисао јавност општине Рибник, пребацујући одговорност за исељење РУГИПП-а на Скупштину Општине Рибник и њене одборнике.

Поменутом Одлуком која је јавно доступна свим грађанима општине Рибник јасно је прописана процедура додјеле просторија у власништву општине Рибник и истом је јасно прецизирано да Начелник општине покреће процедуру додјеле, те спроводи поступак, на начин прописан Одлуком а Скупштина општине Рибник тек након спроведеног поступка доноси Одлуку о додјели просторија у власништву Општине Рибник.

Сходно томе директор РУГИПП-а се и обратио Начелнику општине Рибник, са захтјевом за обезбјеђивање пословног простора за смјештај РУГИПП-а подручне јединице Рибник путем непосредне погодбе наводећи правни основ на основу чега Начелник општине као надлежни и одговорни  орган може извршти додјелу простора и касније закључуити уговор са другом страном односно Републичком управом за геодетско имовинске и правне послове, подручна јединица Рибник.

Из разговора са директором РУГИПП-а и руководиоцем подручне једнице Рибник закључујемо да је Начелник општине упорно избјегавао да покрене горе поменуту процедуру из само њему познатих разлога.

Посебно истичем чињеницу да је Општина Рибник заједно са Владом Републике Српске инвестирала значајна финансијска средства у санацију некадашње зграде „Рибничанка“ у Горњем Рибнику (око 400.000 КМ) са планом да се у једном дијелу објекта смјесте све Републичке јавне институције како би се нашим грађанима све јавне услуге пружале на једном мјесту.

Из горе наведеног  евидентно је да се Начелник општине Рибник Небојша Караћ свјесно оглушио на захтјев  РУГИПП-а, односно није испоштовао процедуру која је прописана Одлуком о условима и начину додјеле и закуп пословних просторија, станова, зграда и друштвених домова и других непокретности у својини Општине Рибник ( „Службени гласник општине Рибник бр 8/19), а што је за коначни резултат имало измјештање канцеларије РУГИПП-а.

Овим путем упућујем извињење свим грађанима Општине Рибник што сам био приморан да на овај начин реагујем и заштитим дигнитет Скупштине Општине Рибник.

 

С поштовањем!

 

Предсједник Скупштине Општине

мр Душко Дакић

 

Подели: