News

08 August, 2024.

Demant navoda iz Saopštenja za javnost Načelnika opštine Ribnik

Broj: 02-950-4-1/24

Datum :08.08.2024. godine

 

Na osnovu člana 88. Zakona o lokalnoj samoupravi („Službeni glasnik Republike Srpske“ 97/16, 36/19 i 61/21) i člana 94. Statuta Opštine Ribnik („Službeni glasnik Opštine Ribnik“ broj 5/17), predsjednik Skupštine Opštine Ribnik, iznosi:

 

Demant

navoda iz Saopštenja za javnost Načelnika opštine Ribnik

 

U cilju istinitog izvještavanja i informisanja građana primoran sam reagovati na neprincipijelno, netačno i pravno neutemeljeno  saopštenje za javnost br: 01-950-4/24 od 01.08. 2024. godine koje je uputio Načelnik opštine Ribnik Nebojša Karać.

Kao što je poznato u saopšenju za javnost koje se odnosi na iseljavanje prostorija Republičke uprave za geodetske i  imovinsko pravne poslove, područna jedinica Ribnik iz Gornjeg Ribnika odnosno promjenu sjedišta kancelarije iz Gornjeg Ribnika u Previju, načelnik opštine Nebojša Karać pozivajući se na Odluku o uslovima i načinu dodjele i zakup poslovnih prostorija, stanova, zgrada i društvenih domova i drugih nepokretnosti u svojini Opštine Ribnik ( „Službeni glasnik opštine Ribnik“ br 8/19) je na krajnje neiskren način grubo  dezinformisao javnost opštine Ribnik, prebacujući odgovornost za iseljenje RUGIPP-a na Skupštinu Opštine Ribnik i njene odbornike.

Pomenutom Odlukom koja je javno dostupna svim građanima opštine Ribnik jasno je propisana procedura dodjele prostorija u vlasništvu opštine Ribnik i istom je jasno precizirano da Načelnik opštine pokreće proceduru dodjele, te sprovodi postupak, na način propisan Odlukom a Skupština opštine Ribnik tek nakon sprovedenog postupka donosi Odluku o dodjeli prostorija u vlasništvu Opštine Ribnik.

Shodno tome direktor RUGIPP-a se i obratio Načelniku opštine Ribnik, sa zahtjevom za obezbjeđivanje poslovnog prostora za smještaj RUGIPP-a područne jedinice Ribnik putem neposredne pogodbe navodeći pravni osnov na osnovu čega Načelnik opštine kao nadležni i odgovorni  organ može izvršti dodjelu prostora i kasnije zaključuiti ugovor sa drugom stranom odnosno Republičkom upravom za geodetsko imovinske i pravne poslove, područna jedinica Ribnik.

Iz razgovora sa direktorom RUGIPP-a i rukovodiocem područne jednice Ribnik zaključujemo da je Načelnik opštine uporno izbjegavao da pokrene gore pomenutu proceduru iz samo njemu poznatih razloga.

Posebno ističem činjenicu da je Opština Ribnik zajedno sa Vladom Republike Srpske investirala značajna finansijska sredstva u sanaciju nekadašnje zgrade „Ribničanka“ u Gornjem Ribniku (oko 400.000 KM) sa planom da se u jednom dijelu objekta smjeste sve Republičke javne institucije kako bi se našim građanima sve javne usluge pružale na jednom mjestu.

Iz gore navedenog  evidentno je da se Načelnik opštine Ribnik Nebojša Karać svjesno oglušio na zahtjev  RUGIPP-a, odnosno nije ispoštovao proceduru koja je propisana Odlukom o uslovima i načinu dodjele i zakup poslovnih prostorija, stanova, zgrada i društvenih domova i drugih nepokretnosti u svojini Opštine Ribnik ( „Službeni glasnik opštine Ribnik br 8/19), a što je za konačni rezultat imalo izmještanje kancelarije RUGIPP-a.

Ovim putem upućujem izvinjenje svim građanima Opštine Ribnik što sam bio primoran da na ovaj način reagujem i zaštitim dignitet Skupštine Opštine Ribnik.

 

S poštovanjem!

 

Predsjednik Skupštine Opštine

mr Duško Dakić

 

Share: