Све новости

17 август, 2022.

О Б А В Ј Е Ш Т Е Њ Е

Дана, 22.08.2022. године (понедељак)  у склопу пројекта “ Набавка пољопривредне механизације, опреме, и алата у оквиру реализације првог Програма подршке Владе Мађарске привреди у Републици Српској“ одржаће се презентација програма заинтересованим произвођачима са почетком:

08,00 часова у општини Дринић,  Центар бб.

10,00 часова у општини Мркоњић Град.

Презентацију ће одржати  представници Фондације за одрживи развој Републике Српске.

Позивају се сви пољопривредни произвођачи, физичка лица, Удружења пољпривредних произвођача, Пољопривредне задруге и друга правна лица са подручја општине Рибник да присуствују презентацији програма, обзиром да ће 1. септембра  бити објављен  Јавни позив за додјелу бесповратних средстава пољопривредницима у Републици Српској за набавку пољопривредне механизације, опреме, и алата мађарске производње.

09 август, 2022.

ЈАВНИ ПОЗИВ за једнократну новчану помоћ брачном пару за покушај вантјелесне оплодње

Број: 01-532-219/22,
Датум: 08.08.2022. године

На основу члана 59. Закона о локалној самоуправи(„Службени гласник Републике Српске“ бр. 97/16), члана 66. Статута општине Рибник („Службени гласник општине Рибник бр.5/17), те члана 12. тачка 1. Правилника о утрошку средстава за популациону политику („Службени гласник општине Рибник“ бр. 6/20), Начелник општине р а с п и с у ј е:


ЈАВНИ ПОЗИВ
за једнократну новчану помоћ брачном пару за покушај вантјелесне оплодње

            
      

I
(1) Право на једнократну новчану помоћ за покушај вантјелесне оплодње, могу остварити парови који испуњавају следеће услове:
▪    да су у поступку покушаја вантјелесне оплодње,
▪    да једно од брачних партнера има пребивалиште на територији општине Рибник најмање годину дана прије подношења захтјева.

(2) Ово право могу остварити жене до 50 година старости.

(3) Износ средстава једнократне новчане помоћи за покушај вантјелесне оплодње по брачном пару износи 2.500,00 КМ. У случају пријаве већег броја заинтересованих парова, висина новчане помоћи била би умањена у односу на планирану
 

II

Предност приликом остваривања права на једнократну новчану помоћ за покушај вантјелесне оплодње имају:

•    Незапослени брачни парови без потомства,
•    Брачни парови без потомства од којих је један запослен,
•    Запослени брачни парови без потомства,
•    Незапослени брачни парови са потомством,
•    Брачни парови са потомством од којих је један запослен,
•    Запослени брачни парови са потомством.
                        
III

(1) Уз пријаву на јавни позив за једнократну новчану помоћ за покушај вантјелесне оплодње заинтересовани парови достављају сљедећу документацију у оригиналу или фотокопији:

1.    Извод из матичне књиге вјенчаних или овјерена изјава од стране два свједока да пар остварује заједницу живота у складу са Законом којим се уређују породични односи ( у случају ванбрачне заједнице);
2.    Личне карте или потврде о пребивалишту (ЦИПС);
3.    Доказ да су у поступку покушаја вантјелесне оплодње;
4.    Потврду о запослености, односно незапослености;
5.    Кућна листа;
6.    Правдање средстава добијених за ове намјене од општине Рибник за 2021. годину,
7.    Број текућег рачуна.
    
(2) Достављене пријаве за остваривање права на једнократну новчану помоћ за покушај вантјелесне оплодње разматра Комисија за додјелу једнократне новчане помоћи за покушај вантјелесне оплодње коју именује Начелник општине.                        

IV

(1) Јавни позив биће обајвљен на сајту општине Рибник, локалној радио станици и огласној плочи општине.
(2) Јавни позив за подношење захтјева за једнократну новчану помоћ за покушај вантјелесне оплодње остаје отворен 30 дана од дана објављивања. 
(3) Пријаве са документацијом достављају се у Шалтер сали општине Рибник или путем поште на адресу: Општина Рибник, Ул. Трг 9. јануар бб, 79288  Горњи Рибник са назнаком “н/р Комисији за додјелу једнократне новчане помоћи за покушај вантјелесне оплодње“.


Начелник општине 
Небојша Караћ

25 јул, 2022.

Одржана манифестација „Повратак воденицама“ у Трескавцу

У недјељу 24. јула по осми пут у селу Трескавац одржана је манифестација „Повратак воденицама“. Манифестација има за циљ очување културе и традиције овог краја, као и промоцију природе и здравог начина живота, па је као таква уврштена у Програм спортских и културних активности општине Рибник за 2022. годину. Организациони одбор из села Трескавац  и Еко-етно покрет “Димитор” из Превије  носиоци су организационих активности, а Општина Рибник је пружила финансијску подршку организацији манифестације.

У културно умјетничком дијелу програма учествовали су КУД “Рибник” и мушка пјевачка група КУД “Петар Кочић” из Мркоњић Града. Своје радове изложиле су чланице Удружења жена „Превија“ из Превије и Ђуро Ивановић из Растоке.

Мјештани и гости дружили су се уз игру, пјесму, домаћу пуру као традиционално јело из овог краја, хладну воду са многобројних извора овог села, као и другу домаћу храну и пиће.

20 јул, 2022.

ОБАВЈЕШТЕЊЕ за пољопривредне произвођаче

Обавјештавамо пољопривредне произвођаче да је у току подношење пријава за подстицај за самозапошљавање у пољопривреди жена старости до 50 година, рок за подношење захтјева је 30. јули 2022. године.

Чланом 39а. Правника о постицајима о пољопривреди (“Службени гласник РС”, број: 60/22) су дефинисани услови и потребна документација. 

Обрасци потребни за подношење захтјева и други детаљи сви заинтересовани могу видјети на интернет страници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, затим канцеларији Министарства у Превији и  Општинској служби општине Рибник.

11 јул, 2022.

Одржана манифестација “Дани Рибника у Темерину”

У организацији општине Рибник и уз несебичну подршку братске општине Темерин у суботу 09. јула 2022. године у Темерину је по први пут одржана манифестација “Дани Рибника у Темерину”. Манифестација има за циљ продубљивање и јачање економских, привредних  и  културних  веза између братских општина Рибник и Темерин.  На платоу испред Културног центра “Лукијан Мушицки” у Темерину општина Рибник је представила своју гастро, етно и туристичку понуду која била изложбено -продајог карактера, у којој су учествоволи јавне установе, удружења и пољопривредна газдинства са подручја општине Рибник,  а у вечерњим сатима у пуној сали биоскопске дворане истоименог културног центра приређен је богат културно умјетнички програм у којем је Рибник представљен  кроз игру, крајишку и етно пјесму, есеје и видео приказе. Поред представника општине Рибник и општине Темерин, бројих Рибничана и Темеринаца, манифестацији су присуствовали и Никола Шпирић, предсједавајући Дома Народа парламентарне Скупштине БиХ, те представници покрајинске Владе Војводине, представници Скупштине АП Војводина и представници града Новог Сада.

Општина Рибник се захваљује удружењима, јавним установама и свима који су својим анганжманом и учешћем допринијели успјешно организованој манифестацији “Дани Рибника у Темерину”.