Све новости

31 мај, 2023.

Позив за стручњаке за учествовање у програму обуке за рад са секундарно трауматизованим младим особама

УГ „Психолуминис“ је почетком маја мјесеца почео реализацију пројекта „Превенција секундарне трауме кроз оснаживање- ПРЕСТО“ који представља својеврсни наставак пројекта „Секундарна трауматизација:Посљедице прошлости или изазови будућности“

 Пројекат има за циљ између осталог и на оспособљавање стручњака помажућих дјелатности јавног и невладиног сектора у раду са секундарно трауматизованим младим особама са подручја циљних заједница у БиХ: Рибник, Мркоњић Град, Гламоч, Босанско Грахово, Босански Петровац, Ливно, Сански Мост, Дрвар и Кључ. Обзиром на позитивне исходе рада са младим особама који су изложени секундарној трауматизацији, акценат је и даље стављен на питање секундарне трауматизације, трансгенерацијског преноса предрасуда, међукултуралне и међунационалне нетрпељивости на млађе генерације које у свом искуству нису имале ратна дешавања.

 

Програмом је планирано оспособљавање стручних лица у раду са секундарно трауматизованим младим особама и укључује: оспособљавање стручњака за примјену приручника у раду са секундарно трауматизованим младим особама кроз петодневну обуку, низ стручних предавања те каснији супервизијски рад и могућност директног учешча са у раду са младим кроз пројекат- Цјелокупни програм обуке те супервизијски рад ће се проводити од стране стручњака из ове области: др Тијане Мировић, проф др Татјане Стефановић Станојевић, Владана Беаре и Едите Пајић те обуку Немање Рунића из области статистике (примјена и тумачење тестовног материјала који је усмјере на циљну групу младих. Учествовањем добијате шири теоријски оквир и знање из области трансгенерацијског преноса трауматског искуства, знање за примјену приручника у раду са секундарно трауматизованим  младим особама, штампану верзију приручника те сертификат о завршеној  обуци са наглашеним сатима личног рада (мин 34 сата). Почетак активности је планиран половином јуна текуће године.

 

Позивамо вас да се укључите у овај програм едукације и својим активним учешћем подржите промјену на пољима међукултуралне и међунационалне нетрпељивости те да на тај начин омогућите младима са простора БИХ да свој национални идентитет граде на темељима мира, толеранције и прихватања. Знање  стручних лица  и шира мрежа подршке процијењена је као веома битна и неопходна у  разумијевању утицаја трауматског искуства на будуће генерације те њеној адекватној превенцији.

Едукација је намијењена за укупно 28 стручних лица помажућих дјелатности (психолози, психијатри, психотерапеути, социјални радници и педагози са  психотерапијском едукацијом, те искуством у раду са трауматизованим и секундарно трауматизованим особама) јавног  и невладиног сектора са простора сљедећих заједница: Рибник, Мркоњић Град, Гламоч, Босанско Грахово, Босански Петровац, Ливно, Сански Мост, Дрвар и Кључ.

Пријавати се можете путе сљедећег линкаhttps://docs.google.com/forms/d/1a77eKstQmTS3oSFgwJ9WKyrw1ROz3UtMMsKtBX_HVAw/edit?fbclid=IwAR3A7y_6OyiOkN94H2l-GlckbsDVKe1_vik8_E5Nmf-smKf1LJRdpoTwYxo , најкасније до 14. јуна 2023. године.

За додатне информације пишите на маил адресуpsiholuminis@gmail.com

Пројекат се реализује у оквиру пројекта  „Унапређење друштвене кохезије кроз сарадњу у области пружања локалних услуга у Босни и Херцеговини“ којег финансира Фонд за изградњу мира Генералног секретара Уједињених нација (ПБФ), а проводе Међународна организација за миграције (ИОМ) и Развојни програм Уједињених нација (УНДП) у име Уједињених нација у Босни и Херцеговини.

26 мај, 2023.

Презентован пројекат унапређења друштвене кохезије у девет локалних заједница у области пружања локалних услуга у Босни и Херцеговини

Покретање пројекта под називом „Унапређење друштвене кохезије кроз сарадњу у области пружања локалних услуга у Босни и Херцеговини“, који финансира Фонд за изградњу мира Генералног секретара Уједињених нација, званично је најављено заједничким потписивањем повеље на церемонији одржаној 23. маја 2023. године у Сарајеву.

 

"Након захтјева Савјета министара средином 2022. године, генерални секретар Уједињених народа прогласио је Босну и Херцеговину квалификованом за средства и подршку у оквиру његовог глобалног Фонда за изградњу мира. Ово је важна прилика за грађане Босне и Херцеговине уз обавезу и опредјељење значајних, дугорочних средстава, те стратешку подршку миру и изградњи повјерења од стране Уједињених нација у БиХ. Пројекат који данас покрећемо дио је овог опредјељења гдје ће становници Кантона 10 и општина у Републици Српској имати бољи приступ социјалним службама и појачану подршку менталном здрављу“, изјавила је Ингрид Макдоналд, резидентна координаторица Уједињених нација у Босни и Херцеговини.

 

У оквиру пројекта, ИОМ и УНДП ће у наредне двије године радити са опшинским властима на јачању друштвених услуга и сервиса, те креирању друштвеног окружења које потиче на грађански активизам младих, и креирање прилика за повезивање младих и лидера, како унутар, тако и између заједница. Посебна пажња биће посвећена образовном систему и школама које могу постати носиоци промјена: планирано је развијање и успостава школских платформи које ће осигурати самостално учење и континуирани развој критичког мишљења, вриједности, принципа социјалне правде и компетенција за демократску културу међу дјецом.

Дио пројекта биће усмјерен на подршку менталном здрављу и професионалцима из локалних заједница који раде у центрима за ментално здравље, центрима за социјални рад, школама, као и локалним удружењима која се баве траумама.

 

Пројектне активности укључиваће општине Мркоњић Град, Рибник, Гламоч, Дрвар, Босанско Грахово, Ливно, Босански Петровац, Кључ, Сански Мост, а уз локалне партнере, проводиће га Међународна организација за миграције (ИОМ) и Развојни програм Уједињених нација (УНДП) у име Уједињених нација у Босни и Херцеговини.