News

26 May, 2023.

Prezentovan projekat unapređenja društvene kohezije u devet lokalnih zajednica u oblasti pružanja lokalnih usluga u Bosni i Hercegovini

Pokretanje projekta pod nazivom „Unapređenje društvene kohezije kroz saradnju u oblasti pružanja lokalnih usluga u Bosni i Hercegovini“, koji finansira Fond za izgradnju mira Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, zvanično je najavljeno zajedničkim potpisivanjem povelje na ceremoniji održanoj 23. maja 2023. godine u Sarajevu.

 

"Nakon zahtjeva Savjeta ministara sredinom 2022. godine, generalni sekretar Ujedinjenih naroda proglasio je Bosnu i Hercegovinu kvalifikovanom za sredstva i podršku u okviru njegovog globalnog Fonda za izgradnju mira. Ovo je važna prilika za građane Bosne i Hercegovine uz obavezu i opredjeljenje značajnih, dugoročnih sredstava, te stratešku podršku miru i izgradnji povjerenja od strane Ujedinjenih nacija u BiH. Projekat koji danas pokrećemo dio je ovog opredjeljenja gdje će stanovnici Kantona 10 i opština u Republici Srpskoj imati bolji pristup socijalnim službama i pojačanu podršku mentalnom zdravlju“, izjavila je Ingrid Makdonald, rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini.

 

U okviru projekta, IOM i UNDP će u naredne dvije godine raditi sa opšinskim vlastima na jačanju društvenih usluga i servisa, te kreiranju društvenog okruženja koje potiče na građanski aktivizam mladih, i kreiranje prilika za povezivanje mladih i lidera, kako unutar, tako i između zajednica. Posebna pažnja biće posvećena obrazovnom sistemu i školama koje mogu postati nosioci promjena: planirano je razvijanje i uspostava školskih platformi koje će osigurati samostalno učenje i kontinuirani razvoj kritičkog mišljenja, vrijednosti, principa socijalne pravde i kompetencija za demokratsku kulturu među djecom.

Dio projekta biće usmjeren na podršku mentalnom zdravlju i profesionalcima iz lokalnih zajednica koji rade u centrima za mentalno zdravlje, centrima za socijalni rad, školama, kao i lokalnim udruženjima koja se bave traumama.

 

Projektne aktivnosti uključivaće opštine Mrkonjić Grad, Ribnik, Glamoč, Drvar, Bosansko Grahovo, Livno, Bosanski Petrovac, Ključ, Sanski Most, a uz lokalne partnere, provodiće ga Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u ime Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini.

Share: